Mediatheekinformatie Duits                                                                      april 2010

 

Ga voor het zoeken van informatie naar de website van de HU-Mediatheken:

De mediatheekwebsite

 

De mediatheekwebsite http://www.mediatheek.hu.nl/ geeft toegang tot catalogi, informatiebronnen, vakspecifieke informatie voor de verschillende vakgebieden via Portaal Educatie (FE) en je vindt er praktische informatie over de dienstverlening van de HU-Mediatheken.

 

 

CATALOGI:

 

Catalogus HU ( www.catalogus.hu.nl )

Catalogus UBU ( http://aleph.library.uu.nl)

Catalogus van de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Je kunt gratis lenen bij de Universiteitsbibliotheek met je HU-studentenpas. Toegang tot de online tijdschriften is alleen mogelijk binnen de UBU.

Picarta ( www.picarta.nl)

Landelijke catalogus voor boeken en tijdschriftartikelen. Collecties van meer dan 400 bibliotheken in Nederland. Boeken en artikelen kunnen via IBL worden aangevraagd, kosten € 3,-.

 

 

 

DUITS op de mediatheekwebsite

 

Ga onder Portalen naar Educatie (FE). Klik vervolgens op Voortgezet Onderwijs en daarna op Duits. Op de informatiepagina voor Duits vind je vakspecifieke databanken, vakspecifieke tijdschriften en internetlinks voor Duits.

 

 

DATABANKEN:

 

Academic Search Premier (thuis toegang met HU-inlog). Databank met voornamelijk Engelstalige wetenschappelijke artikelen, full text en samenvattingen. LEXIS NEXIS (thuis toegang met HU-inlog).

Databank met nieuwsbronnen. Er is een Nederlandse en een internationale versie. In de internationale versie kun je kiezen voor de Duitse kranten (selecteer bij ‘kies een set bronnen’: German).

ERIC (thuis toegang met HU-inlog). Databank  met literatuurverwijzingen en full text documenten op het gebied van onderwijs en opvoedkunde.

Artstor (thuis toegang na eenmalige inlog binnen HU). Databank met beeldmateriaal op het gebied van kunst, architectuur, design en fotografie.

LUCAS Metazoekmachine waarmee meerdere bronnen tegelijk kunnen worden doorzocht.

 

NIEUWSBRONNEN:

 

Onder Nieuwsbronnen vind je de sites van een aantal Nederlandse en buitenlandse kranten. Voor Duits zijn hier de sites van de Süddeutsche Zeitung en Die Zeit opgenomen. Je kunt ook doorklikken naar ‘omroepen’, voor Duits vind je daar de site van de ZDF.

 

STREAMING VIDEO:

 

Surfmedia (thuis toegang met HU-inlog)

Surfmedia bevat o.a. de collectie Academia, filmbestanden voor het Hoger Onderwijs. Hierin  vind je o.a. eigen producties van de Nederlandse publieke omroepen. De Mediatheek FE heeft een eigen collectie in Surfmedia, hierin is ook materiaal over Duitse literatuurgeschiedenis te vinden! Het is mogelijk om eigen filmpjes in Surfmedia te plaatsen.

 

 

 

Intranet Mediatheek/OWP

 

Naast de website van de HU-Mediatheken heeft de Mediatheek/OWP FE een eigen informatiepagina op intranet. Je vindt er actuele informatie uit de Mediatheek/OWP FE en tips over interessante internetsites, aankondigingen van TV programma’s en handleidingen voor Streaming Video.

  

 

 

 

Zoektips voor het zoeken in catalogi, databanken en op internet:

 

  1. Formuleer vóór je gaat zoeken je zoekvraag, wat wil je precies vinden. Verdeel de onderzoeksvraag in deelvragen.
  2. Bedenk een aantal zoektermen die relevant zijn.
  3. Bedenk ook synoniemen, hou rekening met spellingsvarianten, enkelvoud/meervoud, verschillende talen, ruimere of nauwere betekenis van zoektermen.
  4. Maak bij zoeken in zoekmachines gebruik van de Booleaanse operatoren : AND, OR, NOT.
  5. Zet samengestelde zoektermen tussen haakjes:  “levende talen magazine”.
  6. De zoekmogelijkheden kunnen verschillen in de verschillende informatiebronnen: gebruik de helpfunctie van catalogi en databanken.

Zie voor meer tips: ZoekProf (op website HU-mediatheek onder Informatiebronnen-Zoekmachines-Metazoekers Nederland)

 

 

 

Informatie bij Universiteitsbibliotheek

 

Kijk ook eens bij de vakinformatie voor Duitse taal- en letterkunde van de Universiteitsbibliotheek.

http://www.uu.nl/NL/Bibliotheek/vakgebieden/geesteswetenschappen/duits/internetbronnen/Pages/default.aspx#litges

 

 

 
 

Hoe zoek je materiaal in de mediatheek?

 

In de mediatheek staan naast de trappen een aantal ‘cataloguscomputers’ die speciaal bestemd zijn om te zoeken in de catalogus van de HU-mediatheken. In de catalogus vind je de materialen van alle faculteiten en opleidingen van de HU. Je kunt ook inloggen op één van de studentencomputers in de mediatheek om te zoeken in de catalogus.

Om te zoeken naar materiaal over Duitse literatuurgeschiedenis:

Ga naar www.catalogus.hu.nl

Zoek bijvoorbeeld met ‘literatuur’ en ‘Duitse taal’. Je krijgt een lijst met titels te zien. Vóór elke titel staat een icoontje dat aangeeft wat voor soort materiaal het is.Als je klikt op een titel dan krijg je de titelbeschrijving te zien.

 

 

In de titelbeschrijving vind je informatie over de bibliografische gegevens van een titel en over de plaats waar je het materiaal kunt vinden.

De Mediatheek FE heeft de materialen in de kast geordend volgens de classificatiecode NBC (Nederlandse Basis Classificatie).

 

Het Plaatskenmerk geeft aan waar je het materiaal in de kast kunt vinden.

FE  is de locatie: Faculteit Educatie.

18.09.00 is de NBC code voor Duitse literatuurgeschiedenis.

VO betekent dat het materiaal gericht is op de onderwijspraktijk Voortgezet Onderwijs, deze materialen zijn te vinden op de 7e verdieping van de mediatheek. Dezelfde code zonder VO is te vinden op de 6e verdieping, daar vind je de vakliteratuur, studieboeken en voor de talen de woordenboeken en romans.

 

NB: Probeer verschillende zoektermen uit, met bv. ‘Geschichte’ en ‘Literatur’ krijg je weer heel andere resultaten.