Mediatheekopdracht Duits Jugendliteratur[1]                                                           2010

                                                                                                                                            

 

Doel van de opdracht:

 

·         Kennismaken met de website van de HU-mediatheken en met verschillende informatiebronnen die je kunt gebruiken voor het zoeken naar literatuur en informatie.

·         Planmatig leren zoeken in digitale informatiebronnen.

·         Een correcte literatuurlijst samenstellen met literatuurverwijzingen volgens een bepaald referentiesysteem (APA, zie onder).

·         Een literatuurlijst (10 titels) voor het tentamen Jugendliteratur Leseliste samenstellen en verantwoorden met behulp van het zoekplan.

 

Zoektermen bedenken

 

Noteer op een blanco vel je onderwerp en onderwerpen die er zijdelings mee te maken hebben. (Doe dit in het Nederlands en het Duits.) Bedenk vervolgens een aantal zoektermen waarmee je kunt gaan zoeken (houd rekening met synoniemen, taal, spelling).

Bewaar dit vel, dit is een onderdeel van je zoekplan.

 

Startpunt

 

Ga naar de website van de HU-mediatheken:

Via de link op je opleidingswebsite onder ‘Wegwijzer’: kies ‘Mediatheek’

Of rechtstreeks via:  www.mediatheek.hu.nl

 

 

Zoeken in catalogi

 

Catalogi > HU catalogus

Zoek in de HU catalogus met de door jou gekozen zoektermen:

- Zoek naar titels over Duitse jeugdliteratuur, noteer 3 titels die volgens jou relevant en actueel zijn.

- Zoek naar primaire literatuur van een door jou gekozen auteur, zijn er titels van jouw auteur beschikbaar bij de HU? Zo ja, noteer de titels.

- Zoek naar secundaire literatuur over een door jou gekozen auteur. Is deze aanwezig bij de HU? Zo ja, noteer de titels.

- Zoek naar titels over literatuurdidactiek. Noteer een aantal relevante titels.

Noteer voor elke zoekactie het aantal resultaten.

 

Je kunt de gevonden resultaten naar jezelf emailen:

Bewaar item - Bewaarde items - Selecteer item(s) - Selectie opslaan/exporteren: vul je email-adres in – Klik op: 'Exporteer savelist'. (In je emailbox komt dan een email met als subject ‘Output Vubis’ binnen).

* Door titelbeschrijvingen naar jezelf te emailen heb je alle gegevens die je nodig hebt voor een correcte bronvermelding in je literatuurlijst bij elkaar.

 

Catalogi > Picarta

- Zoek naar tijdschriften over Duitse jeugdliteratuur (maak gebruik van materiaalselectie). Noteer 3 titels van lopende tijdschriften, bekijk onder NCC-bezit bij welke bibliotheken deze tijdschriften aanwezig zijn.

- Zoek naar tijdschriftartikelen over jouw onderwerp. Noteer alle gegevens van de artikelen die voor jou relevant zijn.[2]

- Zoek naar actuele Duitstalige titels over didactiek van jeugdliteratuur. Noteer een aantal (minstens 3) titels.

- Als je zoekt in Picarta zie je links naast de resultatenlijst een lijst met suggesties voor andere trefwoorden/zoektermen. Noteer zoektermen die voor jou ook relevant zouden kunnen zijn op het zoektermenformulier. Zoek ook op deze nieuwe termen.

Noteer voor elke zoekactie het aantal resultaten.

 

Je kunt vanuit Picarta ook zoekresultaten naar jezelf emailen, klik op ‘download’ onderaan de titelbeschrijving of de resultatenlijst.

 

 

Zoeken in databanken

 

Informatiebronnen > Databanken > LexisNexis internationale nieuwsbronnen

Selecteer bij Kies een set bronnen ‘german’. Vink de kranten aan waarin je wilt gaan zoeken en selecteer een periode (de laatste 6 maanden of een andere zelf gekozen periode).

- Zoek naar artikelen (b.v. boekrecensie, interview) over een door jou gekozen auteur.

- Varieer met de gekozen periode.

Noteer alle relevante zoekresultaten.

 

Je kunt de gevonden resultaten naar jezelf emailen, klik op het brief-icoontje rechts boven in het scherm, vul je email-adres in en klik op ‘send’.

 

Informatiebronnen > Streaming Video > Surfmedia[3]

Klik rechtsboven op ‘Log in’, klik op het uitklapmenu bij SURFguest, selecteer Hogeschool Utrecht, klik op ‘Bevestig’ en log dan in met je HU-inlognaam en -wachtwoord. Om te zoeken in alle bestanden in Surfmedia: typ je zoekterm in het zoekveld en klik op ‘zoeken’. Om te zoeken in de eigen collectie van de Mediatheek FE: typ in het zoekveld ‘hogeschool utrecht’ en klik op ‘zoeken’. Klik vervolgens op de tab Collecties (rechts boven) , ga naar de 2e pagina en selecteer Hogeschool Utrecht Mediatheek FE.

- Zoek naar filmmateriaal over Duitse literatuur.

- Zoek naar filmmateriaal over de door jou gekozen auteur.

 

Je kunt fragmenten uitsnijden met behulp van een snijmachine. Bij de filmpjes wordt een link gegeven waarmee je direct kunt linken naar het filmpje vanuit een document of powerpointpresentatie.

 

 

Selectie van (Duitse) websites raadplegen

 

Portalen > Educatie (FE) > Voortgezet Onderwijs > Duits

- Kies uit de lijst met Links Duitse taal- en letterkunde sites 3 websites, zoek op deze sites informatie over Duitse jeugdliteratuur. Noteer de gegevens van de gevonden resultaten.

 

Literatuurlijst samenstellen en verantwoorden

 

Maak nu een literatuurlijst van alle gevonden resultaten.

 

·         Zorg dat je uiteindelijk een  lijst samenstelt (volgens de regels; APA) met goede en nieuwere titels uit de jeugdliteratuur (geordend naar niveau). Voor je lijst moet je er tien lezen.

·         Stel een lijst samen van de gevonden relevante secundaire literatuur.

             Noteer de bronvermeldingen volgens de APA-regels. (zie mediatheekwebsite:                 Portalen > Educatie (FE) > Voortgezet Onderwijs > Duits > Links Onderwijs en          Wetenschap)

 

·         Voeg bij de literatuurlijst verder nog het zoekplan dat de volgende onderdelen bevat:

 

  1. de zoekvraag.
  2. de gekozen zoektermen.
  3. de zoekmethode: beschrijf de zoekacties, welke zoektermen of combinaties van zoektermen heb je gebruikt met welke resultaten, heb je nieuwe zoektermen gevonden tijdens het zoeken, heb je gebruik gemaakt van en/of, heb je afbakeningen gebruikt (bijv. periode, soort publicatie)?
  4. de geraadpleegde informatiebronnen.

 

 

 


 

[1] De opdracht kan het beste ruim voor de start van periode B gemaakt worden (bijvoorbeeld  in lesweek 7 van periode A in het kader van SLB).

[2] Denk hier ook vast aan Jugendliteratur Didaktik.

[3] Doe deze opdracht alleen om te kijken wat je eventueel aan surfmedia kunt hebben. Voor Jugendliteratur levert het op dit moment niet veel op.